Η ιστορία των Σπετσών είναι συνυφασμένη με τη ναυτική τους παράδοση. Ξεκινώντας από τα μέσα 17ου αιώνα οι Σπετσιώτες χρησιμοποιούν τη θάλασσα για την εξέλιξη της επιχειρηματικότητάς τους για να φτάσουν στα τέλη του 18ου αιώνα να έχουν αποκτήσει μεγάλο πλούτο ως ναυτική και εμπορική δύναμη της ευρύτερης περιοχής.
Τα καρνάγια αποτελούν ιστορική κληρονομιά και αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης των Σπετσών, καθώς είναι από τα λίγα που λειτουργούν αδιάλειπτα από την Επανάσταση του 1821 και μετά. Χάρις στην προβολή του από τον Αγώνα, τα καρνάγια και οι καραβομαραγκοί απέκτησαν νέα ζωή, συνεχίζοντας να επισκευάζουν, να χτίζουν και να επιδιορθώνουν τα πανέμορφα ξύλινα σκάφη που συμμετέχουν στη διοργάνωση.
Βραβείο «Αναγνώρισης Έργου Ζωής»
To 2012, ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος και η Οργανωτική Επιτροπή έδωσαν μέρος των εσόδων από τις εγγραφές συμμετοχής στο Σωματείο Καραβομαραγκών Σπετσών για την προστασία και ενίσχυση τους ενώ το 2014 θεσπίστηκε το «Βραβείο Αναγνώρισης Έργου Ζωής» που τιμά τη διατήρηση, διάδοση και εξέλιξη της ξυλοναυπηγικής τέχνης. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε σημαντικούς Έλληνες ναυπηγούς που συνεχίζουν την ξυλοναυπηγική παράδοση η οποία μας συνδέει με ένα μαγικό τρόπο ως λαό με το παρελθόν, καθώς είναι εξέλιξη των ναυπηγικών τεχνικών των αρχαίων Ελλήνων.
Η τιμητική διάκριση απονεμήθηκε το 2014 στον Μανώλη Ψαρρό, το 2015 στον Μιχαήλ Μαυρίκο, το 2016 στον Κωνσταντίνο Κορακή και το 2017 στην οικογένεια Μπασιμακόπουλου.