Spetses Classic Yacht Regatta 2015

Ο μεγαλύτερος αγώνας Κλασσικών Σκαφών στην Ελλάδα διοργανώθηκε 18 – 21 Ιουνίου 2015 από το Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος με ρεκόρ συμμετοχών και θεαματικές ιστιοδρομίες στο  “Μπογάζι” των Σπετσών με φόντο το υπέροχο κτίριο του Poseidonion Grand Hotel και με την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών.

75 σκάφη συμμετείχαν σε έναν τριήμερο ιστιοπλοϊκό αγώνα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς διαγωνίσθηκαν τρεις κατηγορίες σκαφών: κλασσικά σκάφη, καΐκια και λατίνια με τα κλασσικά να υπερτερούν σε αριθμό συμμετοχών για πρώτη φορά στην ιστορία του αγώνα, ενώ μία ημέρα νωρίτερα από τους αγώνες διεξήχθη ένα Challenge Race με σκοπό τη διασκέδαση όσο και την προπόνηση από ζευγάρια σκαφών. Εκπληκτικά κλασσικά σκάφη ταξίδεψαν από όλες τις μεριές της Ελλάδας όπως Κέρκυρα, Σύρο, Κρήτη, Πάρο, αλλά και από το εξωτερικό όπως Γαλλία, Ιταλία και Κύπρο. Μεταξύ αυτών η επιβλητική Αελλώ, το σκάφος του ιδρυτή του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, Αντώνη Μπενάκη που συμμετείχε για πρώτη φορά στην διοργάνωση, με κυβερνήτη τον Στέφανο Χανδακά, καθώς και η Savannah, με κυβερνήτη τον Νικόλαο Λυκιαρδόπουλο που ήλθε από τη Μ. Βρετανία για να υπερασπιστεί τον τίτλο της από την περυσινή παρθενική της χρονιά στη διοργάνωση. Οι τυχεροί θεατές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους αγώνες από τη στεριά, μοναδικό στοιχείο καθώς μόνο το στενό των Σπετσών προσφέρει έναν ιδανικό στίβο τόσο κοντά στην ξηρά!

Οι κατηγορίες των καϊκιών και των λατινιών είχε έντονο συναγωνισμό και μεγάλη σπουδαιότητα καθώς προβάλει ταυτόχρονα την ελληνική ναυτοσύνη και παράδοση στην ξυλοναυπηγική τέχνη. Σκάφη όπως το Αϊ Γεώργης με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Μαθιό και το Στρατής με κυβερνήτη τον Στρατή Ανδρεάδη έχουν ναυπηγηθεί στα ιστορικά καρνάγια των Σπετσών!

Στις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του ΝΟΕ, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής στην πλατεία Ποσειδωνίου: «Στην πορεία αυτών των πέντε ετών με επιμονή, σκληρή δουλειά και συνεχή εξέλιξη έχουμε καταφέρει να εντάξουμε το Spetses Classic Yacht Regatta, στο διεθνές καλεντάρι των αγώνων της Μεσογείου, προσελκύοντας φέτος ρεκόρ συμμετοχών με υπερδιπλάσιες συμμετοχές σκαφών από το εξωτερικό!».  Από την πλευρά του, ο Νώντας Λαμπαδάριος, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του SCYR και Αντιπρόεδρος του ΝΟΕ, επισήμανε ότι «παραμένοντας πιστοί στις αξίες του ΝΟΕ, δουλεύουμε συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για να μπορέσουμε να καταστήσουμε τον αγώνα έναν από τους πιο καλά οργανωμένους και σημαντικούς στην Μεσόγειο, με προφανή οφέλη για την χώρα μας και τον θαλάσσιο τουρισμό».

Η σπουδαιότερη στιγμή της τελετής ήταν η απονομή του ανεκτίμητης αξίας Spirit of ChivalryChivas Honour Award Spetses Classic Yacht Regatta 2015 από τον Χρυσό Χορηγό του SCYR Chivas Regal και τον CEO της Pernod Ricard Hellas, κ. Christophe Lemarié στο λατίνι Αλεξάνδρα Χ και στο πλήρωμά του τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές ιστιοπλοΐας Τάκη Μάντη και Παύλο Καγιαλή που ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τις αξίες του ομαδικού πνεύματος, της ευγενούς άμιλλας και της αυθεντικότητας στη διάρκεια του Spetses Classic Yacht Regatta 2015.

Όλοι οι ομιλητές δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τους Χορηγούς του Αγώνα, μεταξύ των οποίων την τράπεζα Berenberg, Ασημένιο Χορηγό της φετινής διοργάνωσης, που φέτος γιορτάζει 425 χρόνια λειτουργίας, ιδρύθηκε στο Αμβούργο το 1590 και είναι μία από τις ηγέτιδες ιδιωτικές τράπεζες στην Ευρώπη, με 1.250 στελέχη και 19 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, η Berenberg μετά την απονομή της 2ης ημέρας στο νεώσοικο του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών, διοργάνωσε ένα όμορφο Pasta party για τα πληρώματα που απόλαυσαν μακαρόνια Melissa στο χώρο της Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών.

Στην τελετή απονομής, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών και CEO του ξενοδοχείου Poseidonion Grand Hotel, Μέγα Υποστηρικτή της διοργάνωσης, ο κ. Αντώνης Βορδώνης απένειμε τα υψηλού κύρους βραβεία Concours d’Elegance στα πιο καλοδιατηρημένα και αυθεντικά σκάφη. Στην κατηγορία των Κλασσικών σκαφών το βραβείο έλαβε η Αελλώ.

Μάλιστα, ο Επίσημος Χρονομέτρης του αγώνα, ο Ελβετικός Οίκος υψηλής Ωρολογοποιίας IWC Schaffhausen με την ανανεωμένη σειρά Portugieser, προσέφερε στην Αελλώ ως νικητή του βραβείου ένα εντυπωσιακής σχεδίασης Portofino Chronograph!

Στα καΐκια το βραβείο Concours d’ Elegance απονεμήθηκε στην Παναγία Τήνου με κυβερνήτη τον Κ. Νίκα και στην κατηγορία λατινιών έλαβε ο κυβερνήτης Π. Χασάπης για την Χρυσοπηγή.

Η Αλεξάνδρα Τσουκαλά παρέδωσε τα ιδιαίτερης αισθητικής βραβεία καλύτερης εμφάνισης πληρώματος στο πλήρωμα του Baccara για τα κλασσικά σκάφη, στα πληρώματα των Νότιος Άνεμος και Στρατής -λόγω ισοπαλίας- για τα καΐκια και στην Αλεξάνδρα Χ για τα λατίνια.

Οι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες Amanzoe Resort και Nikki Beach Resort & Spa, το οποίο διοργάνωσε το kick-off party του SCYR 2015 στο εντυπωσιακό Pearl Rooftop του συγκροτήματος μία ημέρα πριν την έναρξη των αγώνων, η Technohull, κορυφαία εταιρεία στον χώρο των ταχύπλοων με ειδίκευση στα φουσκωτά που προσέφερε ένα εντυπωσιακό φουσκωτό για τις ανάγκες των αγώνων, η ΕΨΑ, που δρόσισε τα πληρώματα με αναψυκτικά συλλεκτικής αξίας για την επέτειο 90 χρόνων της εταιρείας, αλλά και τα υψηλής προστασίας αντιηλιακά La RochePosay ήταν οι πολύτιμοι Υποστηρικτές του Spetses Classic Yacht Regatta 2015.

Αθλοθέτης της διοργάνωσης ήταν η «Σ. Αθηνιωτάκης, Κατάστημα Σπετσών».

Αρωγοί της διοργάνωσης ήταν η Αναργύρειος & Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών, ο Εμπορικός Σύλλογος Σπετσών, το Μουσείο Μπουμπουλίνας και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών.

Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν ο ΣΚΑΪ Τηλεόραση, η Huffington Post Greece, το Sport24 Radio 103,3, o Easy 97.2, η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τα περιοδικά Boats & Yachting, Plefsi, Skipper OnDeck, και το Saronic Magazine.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα, μοναδικές φωτογραφίες και πληροφορίες για τη φετινή διοργάνωση μπορείτε να βρείτε στο Spetsesclassicregatta.com και στο Facebook στη σελίδα Spetses Classic Regatta!

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην 3η και τελευταία στάση του πρωτοποριακού Σιρκουί Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών Ελλάδας Hellenic Classic & Traditional Boat Circuit στη Σύρο όπου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί ο Αγώνας Κλασσικών Σκαφών της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

ΝΙΚΗΤΕΣ SCYR 2015

Το Γραφείο Τύπου και την Διαχείριση των Χορηγών έχει αναλάβει για 5η συνεχή χρονιά η εταιρεία Communication Lab και η Δρ. Μαρίνα- Λύδα Κουταρέλλη.

Μείνετε συντονισμένοι:

Website: www.spetsesclassicregatta.com

Facebook: http://www.facebook.com/classicregatta

Instagram: @classicregatta