Με απόλυτη επιτυχία διοργανώθηκε το SCYR 2016!

Άρτια διοργάνωση και πλήθος συμμετοχών και θεατών στον κορυφαίο αγώνα για κλασσικά και παραδοσιακά σκάφη στην Ελλάδα που αποτελεί πλέον θεσμό για τη Μεσόγειο.

Με απόλυτη επιτυχία, συμμετοχή 70 σκαφών και πλήθος επισκεπτών ολοκληρώθηκε ο Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών – Spetses Classic Yacht Regatta 2016 επιβεβαιώνοντας  ότι δεν είναι απλώς ο δημοφιλέστερος αγώνας στο είδος του στην Ελλάδα, αλλά ένας από τους σημαντικότερους στη Μεσόγειο. Η Regatta διοργανώθηκε για 6η συνεχή χρονιά από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών, με την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών και του Poseidonion Grand Hotel και αποτέλεσε καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου 30 Ιουνίου – 3 Ιουλίου μια πραγματική γιορτή του ναυταθλητισμού και της ξυλοναυπηγικής τέχνης.

Οι εντυπωσιακές ιστιοδρομίες για κλασσικά σκάφη, καΐκια και λατίνια έδωσαν την ευκαιρία στους θεατές να παρακολουθήσουν πλούσιο ανταγωνισμό και σπάνια σκαριά από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό. Σημαντικές νέες αφίξεις αποτέλεσαν το Puritan και το Skylark, ναυπηγημένα το 1930 και το 1937 αντίστοιχα, δύο κλασικά σκάφη πραγματικά «διαμάντια» που βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.  Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια του φετινού αγώνα αυξήθηκαν σε ποσοστό 20% τα σκάφη που ταξίδεψαν στην Ελλάδα για τον αγώνα- συμβάλλοντας σημαντικά στην προώθηση της χώρας στο εξωτερικό.  Παράλληλα, τη δική τους ιστορία στο Spetses Classic Yacht Regatta, συνέχισαν να γράφουν μοναδικά σκάφη όπως η Glaramara και το Baccara, καταλαμβάνοντας την τρίτη και την πρώτη θέση αντίστοιχα στις ιστιοδρομίες των κλασσικών σκαφών, που συμμετέχουν αδιαλείπτως για έξι συνεχόμενα χρόνια στον αγώνα. Μία ημέρα πριν την έναρξη των ιστιοδρομιών διεξήχθη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Challenge Race που έδωσε την ευκαιρία για διασκέδαση και προπόνηση σε 4 ζευγάρια σκαφών.

Η τελική τελετή απονομής, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας, περιλάμβανε ξεχωριστά βραβεία από τους αθλοθέτες του αγώνα για κάθε διαφορετική κατηγορία. Στην κατηγορία των κλασικών σκαφών αθλοθέτης ήταν ο αντιπρόεδρος του ΝΟΕ και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας (World Sailing), Γιώργος Ανδρεάδης. Στην κατηγορία των καϊκιών αθλοθετήθηκε από ανώνυμο δωρητή βραβείο στη μνήμη του Γιάννη Z. Γουλανδρή, ενώ στα λατίνια αθλοθέτες ήταν ο Στέφανος Χανδακάς και η κόρη του Αλεξάνδρα .

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής – την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, (World Sailing)  Carlo Croce, ο οποίος συμμετείχε και στον αγώνα στο παραδοσιακό σκαρί “Αφρόεσσα”- ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος (Ν.Ο.Ε.), Αλέξανδρος Παπαδόγγονας δήλωσε: «Το Spetses Classic Yacht Regatta συμπυκνώνει τις αξίες που πρεσβεύει ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος. Η διαρκής εξέλιξη και επιτυχία αυτού του αγώνα, που αποελεί πλέον θεσμό στη Μεσόγειο, αντανακλά τη σκληρή δουλειά και την προσήλωσή μας στην προώθηση της ιστιοπλοΐας, καθώς και  στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού».

Ιδιαίτερη στιγμή της διοργάνωσης αποτέλεσε η απονομή του «Βραβείου Χρυσού Χορηγού», από το Lascaris Foundation. Το βραβείο μοιράστηκαν τρεις ιστιοπλόοι που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο: οι Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής στην κατηγορία 470 και ο Γιάννης Μιτάκης στα FINN που συμμετείχαν συμβολικά στη Regatta. Κατά την απονομή, η Πρόεδρος του Ιδρύματος, κυρία Τζώρτζια Λάσκαρη και ο κύριος Νίκος Λάσκαρης,  ευχήθηκαν οι Έλληνες αθλητές να ζήσουν αντίστοιχες στιγμές με μετάλλια στη Βραζιλία! Το Ίδρυμα Λάσκαρη έχει ως στόχο την πλήρη στήριξη των σπορ και των αθλητικών επιτευγμάτων στην Ελλάδα, όπως ακόμη την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και των τομέων της υγείας και της εκπαίδευσης.

Το επιβλητικό Poseidonion Grand Hotel που υποστηρίζει τον αγώνα από την πρώτη χρονιά, ήταν και φέτος αθλοθέτης των βραβείων Concours d’Elegance για τα πιο καλοδιατηρημένα και αυθεντικά σκάφη. Ο CEO του ξενοδοχείου κ. Αντώνης Βορδώνης απένειμε τα υψηλού κύρους βραβεία στα σκάφη Puritan για τα κλασσικά, Μαρίδα για τα καΐκια και Χριστίνα για τα λατίνια. Επιπλέον, η IWC Schaffhausen, επίσημος Χρονομέτρης της διοργάνωσης, προσέφερε στο πλήρωμα του Puritan ως νικητή του βραβείου Concours d’ Elegance – Best Classic Boat ένα εντυπωσιακής σχεδίασης Aquatimer Automatic από την καταδυτική σειρά της, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα!

Χορηγός του αγώνα ήταν η Porsche Hellas και η Μοτοδυναμική ΑΕΕ, με τη νέα υβριδική Porsche Cayenne S, ένα αυτοκίνητο SUV υψηλών επιδόσεων, -όπως κάθε Porsche– επιδόσεις που συνδυάζονται όμως, με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και χαμηλές εκπομπές ρύπων. Η νέα υβριδική Porsche Cayenne S, εκτέθηκε στην πλατεία Ποσειδωνίου, κατά την διάρκεια των αγώνων.

Επίσημος Χρονομέτρης του φετινού αγώνα, ήταν ο ταυτισμένος με την ιστιοπλοΐα, Ελβετικός Οίκος υψηλής Ωρολογοποιίας IWC Schaffhausen, που χαρακτηρίζεται από το πάθος για την καινοτομία και την τεχνική επινοητικότητα.

Drink Sponsor του SCYR ήταν φέτος, για πρώτη φορά το METAXA, το Ελληνικό ποτό που από το 1888, με την ορμή του Σαλαμινομάχου που κοσμεί το έμβλημά του, έχει απλώσει τα πανιά του και ταξιδεύει στον κόσμο, αποκαλύπτοντας διαρκώς νέες πτυχές του πολυδιάστατου χαρακτήρα του. Παίρνοντας δύναμη από τις παραδοσιακές του αξίες για να εκφράσει τις νέες τάσεις στον κόσμο των κοκτέιλ, το METAXA εμπνεύστηκε από το νησί των Σπετσών και τα χρώματα του ελληνικού ήλιου και προσέφερε τρία ειδικά διαμορφωμένα κοκτέιλ, τα METAXA Sun Fashioned, Spetses Sunset και Spirit of the Sun, σε όλα τα πάρτι της διοργάνωσης. Ο συνδυασμός των νέων αυτών γεύσεων με την εξαιρετική live μουσική έδωσαν άλλη διάσταση στα πάρτι, τα οποία κατά γενική ομολογία υπήρξαν απόλυτα επιτυχημένα και πρόσφεραν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να διασκεδάσουν με την καρδιά τους.

Χορηγός αντηλιακής προστασίας του αγώνα ήταν η La RochePosay που βρέθηκε στο πλευρό των ιστιοπλόων μας -οι οποίοι εκτίθενται για αρκετές ώρες στον ήλιο- με το Anthelios XL Ultra-Light Fluid SPF 50+ και φέτος μας προτρέπει να σώσουμε το δέρμα μας και το δέρμα των αγαπημένων μας προσώπων με την καμπάνια #SaveYourSkin.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και η Sebago που δίνει έμφαση στο σεβασμό προς την τέχνη της χειροποίητης κατασκευής παπουτσιών και προσέφερε τα παπούτσια της επιτροπής αγώνων κληρώνοντας παράλληλα ζευγάρια κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, όπως και η Salty Bag, η κορυφαία ελληνική εταιρεία που έραψε τις skipper’s bags των αγώνων, όπως πάντα από ανακυκλωμένα πανιά ιστιοπλοϊκών σκαφών και κέρδισε τις εντυπώσεις με τις εντυπωσιακές φούστες ραμμένες από πανί μπαλονιού, συμμετέχοντας με το παραδοσιακό ελληνικό σκαρί “Στρατής”.

Οι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες Amanzoe Resort και Nikki Beach Resort & Spa, το οποίο διοργάνωσε το kick-off party του SCYR 2016 στο εντυπωσιακό Pearl Rooftop του συγκροτήματος μία ημέρα πριν την έναρξη των αγώνων και η Technohull, κορυφαία εταιρεία στον χώρο των πολυτελών και υψηλών προδιαγραφών ταχύπλοων RIBs (rigid inflatable boats) που διέθεσε τα εντυπωσιακά σκάφη της για τις ανάγκες των αγώνων, ήταν μεταξύ των υποστηρικτών του Spetses Classic Yacht Regatta 2016.

Αρωγοί της διοργάνωσης ήταν η Αναργύρειος & Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών, ο Εμπορικός Σύλλογος Σπετσών, το Μουσείο Μπουμπουλίνας και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών.

Το Γραφείο Τύπου και τη Διαχείριση των Χορηγών ανέλαβε για 6η συνεχή χρονιά η εταιρεία Communication Lab και η Δρ. Μαρίνα- Λύδα Κουταρέλλη.

ΝΙΚΗΤΕΣ SCYR 2016

Μείνετε συντονισμένοι:

Facebook: http://www.facebook.com/classicregatta

Instagram: @classicregatta

Check Also

10 Χρόνια Spetses Classic Yacht Regatta: Η επετειακή διοργάνωση χάρισε μοναδικές συγκινήσεις

Tο Spetses Classic Yacht Regatta 2022 (SCYR), που διεξήχθη από τις 23 ως τις 26 …